Sfeerimpressie Klimaattop Zuid in de koepelgevangenis van Breda
  KOM IN ACTIE  

Kids Klimaat Experience
donderdag 16 mei, FutureDome Breda


Alle groepen 7 en 8 van basisscholen en klas 1 van het voortgezet onderwijs in Breda waren uitgenodigd voor deze experience op 16 mei in FutureDome. Een dag die in het teken stond van klimaat-verandering en een duurzame omgang met water. Circa 1.200 leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs kwamen samen op een bijzondere locatie in Breda. Leuk, praktisch en vooral leerzaam, met bekende Nederlanders in de hoofdrol. Kortom, een experience om niet snel te vergeten…

Portretfoto André Kuipers

André Kuipers

Astronaut

Portretfoto Klaas van Kruistum

Klaas
van Kruistum

Zapp-presentator

Portretfoto Arjan Postma

Arjan Postma

Boswachter /
presentator

Portretfoto Margot Ribberink

Margot Ribberink

Weervrouw

Workshops


Hieronder vind je een korte omschrijving van alle workshops.
De workshops worden allemaal 1x aangeboden per plenaire sessie.
Er zijn twee plenaire sessies, de eerste start om 09:00 uur en de tweede om 11:00 uur.

Keuze kunnen maken? Schrijf je klas dan in via onderstaande button.
Aanmelding per klas. Indien u meerdere klassen wilt inschrijven willen wij u vragen elke klas apart in te schrijven i.v.m. de beperkte capaciteit van de workshops.
Helaas is inschrijven niet meer mogelijk.

Het Bredaas Klimaatakkoord

Plek voor 3 klassen (+/- 75 kinderen)

Jij neemt nu de besluiten! Wil je meer wind- en zonne-energie en minder kolen centrales. Dat kan! Maar blijft het licht dan nog wel branden en waar gaan we de windmolens dan neerzetten. Samen met je team ga jij bepalen hoe Breda de CO2 uitstoot gaat verlagen en het klimaat gaat redden. Vanuit verschillende rollen ga je deze uitdaging aan en maak je heldere keuzes en leert wat de voor en nadelen zijn!
Je speelt het spel tegen drie andere teams. Het team met de beste oplossing wint een mooie prijs!

Slim omgaan met (drink)water 

Plek voor 1 klas (+/- 25 kinderen)

In deze workshop staan we stil bij hoe waardevol ons drinkwater is. Het is supergezond, lekker en komt 'gewoon' overal uit de kraan. En we gebruiken het bijvoorbeeld ook om te douchen, de wc mee door te spoelen en de (af)was mee te doen. In deze workshop nemen we je mee van bron tot kraan. Want weet jij waar het water uit jouw kraan vandaan komt? En hoe het van de pomp naar bij jou thuis komt? En hoe kun jij zelf slim omgaan met dit waardevol product water?

KlimaatThriller

Plek voor 1 klas (+/- 25 kinderen)

Maak je eigen KlimaatThriller
Altijd al een filmster willen zijn? Dit is jullie kans! Met de klas gaan jullie je eigen KlimaatThriller maken. De hele klas speelt een rol. Ben jij acteur, scriptschrijver, camerman/vrouw, of werk je liever achter de schermen aan de editing van de film of de special effects? Alles komt aan bod,  zodat jullie samen een spannende Thriller zullen maken waarmee je de kijker wakker schudt om in actie te komen voor een beter klimaat.

Maak jouw eigen klimaatactieplan!

Plek voor 2 klassen (+/- 50 kinderen)

Weervrouw Margot Ribberink weet alles van klimaatverandering. Daar kan zij over vertellen, maar belangrijker is dat we iets tegen klimaatverandering doen. Hoe stoot je minder broekkasgassen uit? Daarvoor moet je eerst weten hoeveel co2 het kost om bijvoorbeeld een laptop of een mobieltje te maken, hoeveel broeikassen het kost om een spijkerbroek te maken… Margot peilt de intrinsieke motivatie van de kinderen, zijn zij bereid zelf in actie te komen? Daarna mogen kinderen hun creativiteit en dromen loslaten op een duurzame en eerlijke wereld. Met die ideeën gaat ze samen met de kinderen aan de slag om een eigen actieplan te maken.

Klimaatvloggen

Plek voor 1 klas (+/- 25 kinderen)

Het klimaat is constant aan het veranderen. Dit pakt soms positief uit, en soms negatief. Belangrijk is dat iedereen op de hoogte is van deze veranderingen. Een VLOG is dé manier om anderen te informeren. In deze workshop leer je van vlogger Mark de basisregels voor het maken van een goede vlog, én ga je zelf aan de slag. Het videomateriaal gefilmd door de kinderen wordt vervolgens omgetoverd tot een heuse vlog gemonteerd door een echt filmteam!

Biobased Plastic - Zelf plastic maken van een aardappel!

Plek voor 1 klas (+/- 25 kinderen)

Maak zelf bio-plastic van een aardappel! Met onze bio-straat kun je aan de slag om zelf plastic te maken. Je onderzoekt eerst planten op de aanwezigheid van zetmeel. Vervolgens ga je een heel proces uitvoeren om uiteindelijk met een zelfgemaakt stukje bio-plastic te eindigen. Analyseren, raffineren, bezinken, spoelen, mengen: het zit er allemaal in. Hoe cool is dat?!

Ontwerp je Schoolplein van de Toekomst
Hoe vergroenen we ons schoolplein?

Plek voor 1 klas (+/- 25 kinderen)

Hoe ziet jouw schoolplein van de toekomst er uit? Hoe zorg je ervoor dat het er niet te heet wordt in de zomer en dat het plein bij een stortbui niet veranderd in een vijver? Hoe maak je het avontuurlijk en lekker groen? In deze workshop doe je allemaal ideeën op hoe je het schoolplein van je eigen school kan veranderen in een cool schoolplein, dat klaar is voor de toekomst!

Ontwerp jouw Wijk in het Park

Plek voor 2 klassen (+/- 50 kinderen)

Ga samen met ervaren landschapsontwerpers en architecten van BLASt aan de gang om jouw wijk om te vormen naar een park. Onderzoek samen welke kansen er in jouw wijk liggen om hem klimaatvriendelijker te maken? Wat vind jij belangrijk in je wijk? Waar moet je op letten bij het vernieuwen van je wijk en waar kunnen problemen ontstaan? Duik in de huid van een ontwerper van de openbare ruimte!

Oplossing gezocht: te droog én te nat in het Ulvenhoutse Bos

Plek voor 2 klassen (+/- 50 kinderen)

Natuurbeheer in Nederland is lastig. Op verschillende plekken in Breda staan huizen pal naast beken en natuurgebieden. De huizen horen droog te staan en de natuurgebieden nat. Dit zorgt voor moeilijke situaties waar we wel wat hulp kunnen gebruiken. Help mee met de nieuwe inrichting van groenstroken in Ulvenhout om wateroverlast te voorkomen. Discussieer actief mee over verschillende belangen. Moet het bos natter, moeten de huizen droger, moeten groenstroken ingezet worden als voetbalveld of waterberging. Best ingewikkeld, natuurbeheer in Nederland!

Het vervoer van de Toekomst

Plek voor 2 klassen (+/- 50 kinderen)

Werk samen met medewerkers van Tesla aan het vervoer van de Toekomst. Wat kunnen we doen om minder CO2 uit te stoten? Iedereen een elektrische auto? Of gaan we allemaal met de bus of een zweeftrein? Er is van alles mogelijk. Denk mee over het vervoer van de toekomst en hoe we samen de overgang naar duurzame energie kunnen versnellen.

Workshop Stop!Motion 

Plek voor 2 klassen (+/- 50 kinderen)

In deze stoere workshop op een wel heel bijzondere plek ontdek je hoe stop motion animatie kan bijdragen aan het verbeteren van het klimaat. Stop motion is een techniek waarbij je beeld voor beeld een filmpje maakt. Zet bijvoorbeeld een leeg waterflesje op tafel, maak een foto, verfrommel het flesje iets, maak nog een foto, verfrommel het flesje nog meer, neem weer een foto, maak het flesje nu zo klein als je kunt en neem dan de laatste foto. Als je deze losse beelden op normale snelheid afspeelt krijg je de suggestie dat het flesje vanzelf in elkaar krimpt.

Maak je huis energieneutraal! Ben jij straks de energieheld?

Plek voor 1 klas (+/- 25 kinderen)

Het klimaat verandert, het wordt steeds warmer, zou er nog wel een Elfstedentocht komen? Hoe komt dit? Waarom liggen er overal zonnepanelen op het dak en zie je steeds meer windmolens?
Wat kan jij thuis doen aan energiebesparing?

Maak een plan voor een Tiny Forest!

Plek voor 1 klas (+/- 25 kinderen)

Wil jij een plek bij jou in de omgeving waar je verkoeling kan vinden op hete dagen? Waar het water wordt opgevangen als het hevig regent? Waar je met je schoolklas kan leren over de natuur in een buitenlokaal? Waar je met vriendjes of vriendinnetjes uit de buurt even lekker kan chillen? Waar de lucht schoon is en waar vogels, vlinders en andere insecten en klein zoogdieren ook een prettige plek hebben? Maak dan een plan voor je eigen Tiny Forest en creëer zo'n plek! Er komen nog drie Tiny Forests in Breda en jij kan ideeën daarvoor indienen.  

De klimaatvaart: Ontdek water en natuur in een veranderend klimaat

Plek voor 1 klas (+/- 25 kinderen)

Jullie gaan met de Freek Vonks van Breda varen op de singel. Jullie  onderzoeken wat er in het water leeft en waarom het zo belangrijk is. Wat betekent het veranderende klimaat voor de planten en dieren in en om het water en onze leefomgeving?
Jullie worden uitgedaagd te bedenken wat er gebeurt in tijden van hitte, droogte of juist in hele natte perioden. Hoe spelen de Gemeente en Waterschap hierop in? En wat kun je zelf doen?
Tijdens de klimaatvaart krijgen jullie een beter beeld van de gevolgen van de klimaatverandering voor de natuur en de omgeving én inzicht in mogelijke oplossingen.

Waterworld

Plek voor 1 klas (+/- 25 kinderen)

Welk groepje bouwt de beste waterbaan om te voorkomen dat de aarde uitdroogt? Herinner je je afgelopen zomer nog? Heet, en droog? Er was een tekort aan water, en planten en bomen droogden uit. De klimaatverandering zorgt in Nederland voor extremer weer, waaronder langere periodes van droogte. Maar: jij kunt dit veranderen! Samen met je klas bouw je een waterbaan om voldoende water te transporteren naar de uitgedroogde aarde waar huizen en bomen op staan. Lukt het jullie om te voorkomen dat de Nederlandse bodem nog verder uitdroogt? 

Design Challenge: verklein je ecologische voetafdruk!

Plek voor 2 klassen (+/- 50 kinderen)

Tijdens deze Duurzame Design Challenge ontwerp je samen met jouw groepje een app, storyboard of poster om te zorgen dat de ecologische voetafdruk van de inwoners van de gemeente Breda zo klein mogelijk wordt.
We starten de workshop met een korte introductie over wat dat eigenlijk is, je ecologische voetafdruk. En daarna ga je vooral zelf aan de slag!

Design Challenge: zuinig op water!

Plek voor 2 klassen (+/- 50 kinderen)

Wist jij dat de 185.000 inwoners van Breda maar liefst 22 miljoen liter water per dag gebruiken? Kun je je voorstellen hoeveel dat is? Dat is ongeveer 119 liter per persoon per dag, terwijl bijvoorbeeld iemand in de Sahara maar zo'n 10 tot 15 liter per dag gebruikt. Dat is natuurlijk niet eerlijk verdeeld. Tijdens deze Duurzame Design Challenge ontwerp je samen met jouw groepje een app, storyboard of poster om te zorgen dat de mensen in Breda minder drinkwater gaan gebruiken.